Skip to content
Rugină, descoperă cum se îndepărtează petele de pe haine și covoare

Rugină, descoperă cum se îndepărtează petele de pe haine și covoare

Rugină, descoperă cum se îndepărtează petele de pe haine și covoare. A învăța cum să îndepărtezi petele de rugină necesită destulă răbdare. Ați putea folosi un agent de îndepărtare a petelor din comerț. Există și alte produse de curățenie care pot face treaba la fel de bine.

Cum să scoți petele de rugină din haine

Mașina dvs. de spălat nu poate îndepărta, de obicei, petele de rugină, iar înălbitorul le poate face doar permanente. Dacă arunci îmbrăcămintea în uscător înainte ca pata să fie îndepărtată, căldura ar putea impregna permanent pata. Concluzia este că, dacă doriți să eliminați aceste pete de rugină, va trebui să o faceți manual, înainte de a spăla haina.

Aflați cum să scoateți rugina din haine cu aceste sfaturi prezentate în articolul de blog.

Înainte de a încerca să îndepărtați petele de pe haine, citiți instrucțiunile și avertismentele de pe etichetă. Majoritatea petelor de rugină de pe țesături (bumbacul, amestecurile de bumbac și materialele sintetice) ar trebui să iasă ușor dacă urmați instrucțiunile de mai jos. Dacă aveți îndoieli cu privire la modul de tratare a unei anumite țesături, testați mai întâi produsul pe o zonă.

Înainte de a trece mai departe vrem să vă informăm că puteți beneficia de servicii SEO și servicii web design la prețuri fără egal pe piața locală. Tot ce trebuie să faceți este de a intra în contact cu noi. Lăsați pe seama noastră acele campanii SEO de care nu aveți timp sau acea promovare web care vă tot dă bătăi de cap. Iată câteva rețete de îndepărtat petele:

1. Sare și suc de lămâie

Sucul de lămâie este un agent de curățare natural, antibacterian. Este, de asemenea, și un agent de înălbire sigur. Sarea este un abraziv natural care absoarbe și lichidele. Când le combinați pe cele două, veți obține o formulă puternică de îndepărtare a petelor, delicată cu hainele. Testați mai întâi sucul de lămâie pe o cusătură sau într-un loc discret pentru a vedea dacă este sigur.

Presărați sare pe pata de rugină, turnați sucul de lămâie pe sare, apoi întindeți haina pentru a se usca. Dacă este o zi însorită, lăsați hainele să se usuce la soare pentru a accelera procesul de îndepărtare a petelor. Dacă pata rămâne, repetați procesul.

2. Cremă de tartru, bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen

Singură, crema de tartru este bună pentru coacere. E, de asemenea, un produs de curățare ușor. Combinați cu bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen și aveți un puternic agent de îndepărtare a petelor de rugină. Puterea combinată de îndepărtare a petelor a agenților de înălbire naturali și a acizilor din crema de tartru va descompune rugina și va elimina pata.

Faceți o pastă cu o linguriță de cremă de tartru, o linguriță de bicarbonat de sodiu și câteva picături de peroxid de hidrogen. Testați înainte de a încerca să îndepărtați pata de rugină în cazul în care peroxidul de hidrogen provoacă decolorare. După ce știți că este sigură, aplicați pasta pe pată și lăsați-o să acționeze timp de 30 de minute înainte de a clăti bine materialul.

Lăsați îmbrăcămintea să se usuce la aer și repetați procesul dacă vedeți încă pata.

3. Îndepărtarea petelor de rugină de pe hainele realizate din fibre naturale

Pentru a îndepărta rugina de pe țesăturile delicate sau articolele de îmbrăcăminte care nu pot fi spălate va trebui să fiți delicați. Folosiți cele mai ușoare produse de îndepărtare a petelor pentru a proteja țesătura.

Pentru mătase, se toarnă suc de lămâie pe pată și se acoperă cu sare. Lăsați soluția să acționeze timp de cinci minute. Clătiți zona pătată cu apă caldă până când se limpezește. Este posibil să fie necesar să repetați procesul de mai multe ori pentru a scoate pata. Când pata a dispărut, tamponează zona cu oțet alb pentru a readuce strălucirea mătăsii.

Dacă aveți o pată de rugină pe lână, ștergeți-o cu o cârpă curată înmuiată cu apă minerală. Întinde pasta făcută din suc de lămâie și sare și așteaptă până se usucă. Aspirati pasta uscată si verificati petele.

Dacă pata e încă vizibilă, amestecă o treime dintr-o ceașcă de oțet alb cu două linguri de lichid de spălat vase și o ceașcă de apă într-un vas. Scufundați o cârpă curată numai în spumă și tamponați pata până când dispare. Ștergeți lâna și lăsați haina să se usuce la aer.

Cum scoateți petele de rugină din covoare

Scoaterea petelor din covor nu este dificilă dacă vă luați timp și acționați pentru ca pata să nu se răspândească. Testează la fața locului produsul de îndepărtare a petelor într-o zonă ferită, pentru a te asigura că eforturile tale nu înrăutățesc situația. Începeți cu aceste produse de îndepărtare a petelor și ar trebui să fiți într-o formă bună.

1. Săpun de vase și apă

Dacă pata de rugină nu este impregnată prea adânc în covor, săpunul obișnuit de vase ar putea să-l scoată fără a vă afecta covorul. Scoateți rugina de pe fibrele de covor cu un cuțit de unt și apoi aspirați zona. Puneți puțin săpun de vase pe o cârpă albă umedă și tamponați pata de rugină de mai multe ori. Uniformizați zona cu săpun și lăsați-o să acționeze timp de 10 minute.

Apăsați cu o cârpă albă uscată sau un prosop de hârtie peste pata umezită pentru a absorbi săpunul și rugina. Folosiți o parte proaspătă din pânză și repetați procesul până când vedeți că nu mai este absorbită rugina. Ștergeți cu o cârpă umedă și lăsați covorul să se usuce la aer.

2. Sare si oțet

Sarea și oțetul vă vor oferi o putere suplimentară de îndepărtare a petelor, dacă apa și săpunul nu vor face față. Înmuiați o cârpă în oțet alb distilat și tamponați-o pe pată. Nu exagerați, pentru că pata se va răspândi.

Continuați să tamponați pata cu o parte curată a pânzei până când nu mai vedeți rugină absorbită. Presărați sare peste covorul umezit și lăsați să stea 30 de minute. Ștergeți zona cu o cârpă pentru a absorbi cât mai multă umiditate, apoi aspirați sarea. Găsiți o cârpă albă, umeziți-o și ștergeți zona.

3. Suc de lămâie și sare

Sucul de lămâie poate ajuta la îndepărtarea petelor de rugină cu acțiunea sa de albire naturală. Se toarnă zeama de lămâie într-un castron și se adaugă două lingurițe de sare. Scufundați o cârpă albă curată în soluția de lămâie și sare. Tamponați pata pentru a elibera suprafața de rugină.

Apăsați ferm o parte curată a cârpei pe pată pentru a lăsa sucul de lămâie să intre mai adânc. Așteptați cinci minute și ștergeți zona pătată cu o cârpă umedă. Tamponați zona cu o cârpă albă uscată pentru a absorbi umezeala.

Cum scapi de petele de rugină de pe rufe

Dacă petele de rugină sunt o problemă recurentă, va trebui să luați măsuri preventive pentru a remedia problema. Mai întâi, aflați ce cauzează petele de rugină. Dacă descoperiți că picioarele de la mesele sau scaunele dvs. metalice sunt vinovate, va trebui să puneți ceva între mobilier și covor pentru a preveni pata. Capacele din plastic pentru picioare sau suporturile de mobilă vor împiedica rugina să ajungă la covor.

Pentru petele recurente de rugină pe rufe va trebui să “săpați” mai adânc pentru a găsi problema. Rugina poate ajunge pe haine în mașina de spălat sau uscător din diferite motive. Iată câteva alte zone pe care le puteți investiga.

1. Încălzitoarele de apă

Depunerile de rugină și fier se pot acumula în încălzitoarele de apă, mai ales dacă sunt mai vechi. Particulele de rugină se pot desprinde și pot ajunge în mașina de spălat cu rufele, provocând pete. Dacă credeți că aceasta ar putea fi situația, apelați la un serviciu specializat.

2. Mașini de spălat

Multe mașini de spălat moderne au cuve din oțel inoxidabil, însă altele sunt din oțel cu finisaj de porțelan. Pe măsură ce mașina de spălat “îmbătrânește”, finisajul se poate zgâria, permițând apei să ajungă la oțel și să provoace rugină. Inspectați cuva cu o lanternă. Dacă găsiți zone ruginite, puteți folosi vopsea pentru a repara zonele ciobite și zgâriate.

3. Uscătoarele de haine

La fel ca mașinile de spălat, multe uscătoare au tambur din oțel cu un finisaj de smalț sau porțelan. O zgârietură în tamburul uscătorului poate expune metalul. Rufele umede pot permite umezelii să ajungă în aceste zone și să provoace rugină. Inspectați tamburul uscătorului și folosiți vopsea pentru a acoperi metalul expus.

4. Surse de apă

Apa care vine în casa dvs. poate conține niveluri ridicate de fier, care pot provoca îngălbenirea și pot lăsa pete roșii sau maronii. În zonele rurale, nivelurile ridicate de fier pot proveni din fântână. Unele sisteme de apă din orașe folosesc conducte de apă din fontă care se pot coroda și rugini. Gândiți-vă la instalarea unui filtru de apă pentru a ajuta la minimizarea fierului și a altor minerale.

Back To Top