Sari la conținut

Google Penguin – Clasificare

Orice firma care ofera servicii SEO sau Internet Marketing, este interesata direct de subiectul “Google Penguin'”. Exista foarte multe site-uri care au fost afectate de acest algoritm si inca vor mai fi. In ultimele saptamani m-am documentat in acest domeniu, am facut teste pe diverse site-uri pentru a putea dezvolta alte strategii de marketing personalizate pentru site-urile care au fost afectate de Google Penguin. Acest nou algoritm de la Google, lucreaza tot timpul. Exista site-uri care sunt aruncate pe pagina 7 dimineata si seara revin, apoi dispar iarasi. Dupa parerea mea, asa va fi tot timpul, chiar daca acest algoritm va trece la o versiune noua.

Clasificare google PenguinUn xemplu concret il pot da la acest website – pe expresia “SEO”, se afla pe locul 8, cu doua zile in urma si actualmente se afla pe pozitia 9. Singura modificare (daca o pot numi asa), a fost adaugarea unui link catre pagina de start pe expresia “SEO”, de la un website cu acelasi profil.

Problemele aparute in Internet, din cauza actualizarii Google Penguin, au inceput in data de 24 Aprilie 2012. Google, spune ca acest nou algoritm a fost lansat special pentru combaterea SPAM-ului si depunctarea site-urilor care nu respecta regulile Google. Pana aici este corect, exista destule site-uri care incalca regulile Google. Nedreptatea pe care eu o vad consta in faptul ca foarte multe site-uri au fost afectate de acest algoritm doar din cauza link-urilor externe venite pe o anumita expresie. Acest lucru a ajutat pana la lansarea Penguin, acum este considerat SPAM.

Foarte multe firme sau companii au apelat la diverse persoane pentru inscrierea site-ului in directoare Web. Problema este ca persoanele care fac acest lucru ori nu stiu sa faca inscrieri ori o fac intentionat, adica inscriu site-ul in 4-500, de directoare folosind acelasi titlu si aceasi descriere, sau cel mult folosesc cate doua.

Ce greseli sa nu facem!

  • Nu facem inscrieri in directoare Web, doar cu un titlu si descriere identica
  • Nu facem comentarii pe blog-uri de alta nisa
  • Link-urile din site catre pagina de start sa aiba ancore diferite
  • Descrierea imaginilor (“Alt”), sa aiba legatura cu subiectul prezentat
  • Nu facem abuz de tag-uri – platformele WordPress, Joomla, Drupal, etc., ofera posibilitati de adaugare tag-uri la fiecare articol. Tagurile trebuie sa contina doar expresii (cuvinte), din articol-ul respectiv si nu multe, 4-7 sun suficiente.
  • Evitati adaugarea link-urilor in footer, pe alte site-uri, pot aduce necazuri
  • Evitati adaugarea link-urilor in footer, de la directoare Web, sau alte site-uri – aici avem doua dezavantaje, in cazul in care primim o nota de la Google (Page Rank), parte din aceasta nota merge si catre site-ul din footer, este adevarat, foarte putin insa, este mult si atat. Un alt dezavantaj este si faptul ca majoritatea link-urilor catre directoarele Web, incarca in site-ul nostru o imagine, poate un JavaScript sau alte coduri ciudate, asta insemnand mai multe cereri HTML si scaderea procentului de optimizare.

In cazul in care site-ul Dvs., a fost afectat de Google Penguin, recuperarea este foarte grea sau imposibila, se poate ajunge si la schimbarea numelui de domeniu. In luna Februarie 2011, Google a lansat “Google Panda”, care a afectat in special site-urile fara continut relevant, site-uri care prezentau un serviciu in mai multe pagini si continut asemanator. In timp, Google a facut diverse update-uri pentru Panda, pana cand a ajuns la o versiune mai stabila dupa cum spun ei. Partea de linkbuilding, nu a fost asa de afectata si in cele din urma au lansat Google Penguin, care a facut dezastru in Internet si a pus pe drumuri foarte multi angajati.

Lucrul cel mai important este sa respectam cerintele Google, chiar nu avem de ales. Un website cu continut relevant, cu o structura de link-uri buna, bine optimizat si design placut, nu cred ca va avea probleme. Noi incercam sa recuperam site-urile disparute din rezultatele organice prin optimizare Web profesionala insa, acest lucru nu este garantat, locul detinut inainte de lansarea Penguin, este destul de greu de recuperat.

Înapoi sus