Skip to content

PageSpeed – Google SEO

PageSpeed Insights


PageSpeed – motorul de căutare Google, ne oferă în mod gratuit posibilităţi de testare a site-ului nostru. Serviciul se numeşte PageSpeed Insights, unde putem să adaugăm URL-ul, site-ului nostru şi să facem un test de optimizare. PageSpeed, ne ajută să vedem timpul de încărcare al paginii, optimizarea imaginilor, a fişierelor CSS şi JavaScript sau compatibilitatea cu dispozitivele mobile.

În funcţie de procentul de optimizare al site-ului, vom şti care sunt problemele şi ce va trebui să cerem programatorului sau persoanei care se ocupă de administrarea site-ului. Există site-uri dezvoltate pe diverse platforme gen – WordPress, Joomla, Prestashop, Magento, etc. În funcţie de tema folosită, cererile HTML, către diverse fişiere vor fi mai puţine sau mai multe.

Ca în orice domeniu de activitate şi în dezvoltarea temelor pentru diverse platforme sau a serviciilor de web design, există programatori cu experienţă şi programatori cu mai puţină experienţă. În general, dezvoltatorii de website-uri nu pun accent pe partea de SEO, a website-ului şi mai exact pe optimizarea on-page. În serviciul de optimizare on-page, intră şi:

  • optimizarea imaginilor
  • optimizarea fişierelor CSS şi JavaScript
  • combinarea acestor fişiere – în cazul în care website-ul încarca 3-5 sau mai multe fişiere JS sau CSS, va trebui să combinăm aceste fişiere şi să încarcam doar unul. Există teme care nu suportă combinarea fişierelor pentru că sunt create de programatori fără experienţă. În astfel de cazuri va trebui să facem o combinare dinamică prin intermediul unor componente sau plugin-uri instalate în sistem.

O altă problemă care poate afecta procentul nostru de optimizare la testul cu PageSpeed, este şi serverul unde avem site-ul hostat. În Romania, exista firme care oferă servicii de hosting pe servere foarte slabe şi timpul de încărcare a paginii poate fi destul de mare. Problema este că nu prea poţi controla decât după ce ai cumparat spaţiu pe serverul respectiv.

Ce procent de optimizare ar trebui să avem la rezultatul dat de pagespeed insights?

Procentul de optimizare ar trebui să fie minim 70%, pentru telefoanele mobile şi 80%, pentru desktop. Site-urile de specialitate din domeniul SEO, ar trebui să aibă procente de optimizare mult mai bune. Problema este că fişierele care nu se încarcă din spaţiul alocat pe serverul nostru, pot crea probleme şi automat procentul de optimizare dat de Google PageSpeed Insights scade.

Dacă folosim link-uri către reţele sociale în prima pagină a site-ului, procentul de optimizare scade cu cel putţn 4. Spre exemplu noi folosim Google+ şi procentul a scazut cu 3 procente. Dacă mai folosim şi Google Analytics sau alte reţele sociale gen Twitter, Facebook, etc. atunci procentul va fi mult mai mic.

PROCENTUL DE OPTIMIZARE CU PAGESPEED INSIGHTS, PENTRU DISPOZITIVELE MOBILE

Viteza de încarcare a unui website, pe dispozitivele mobile este mult mai mare din cauza conexiunii la Internet. Un website profesional ar trebui să fie compatibil cu dispozitivele mobile. La interogarea în browser cu un dispozitiv mobil, fişierele din structura website-ului ar trebui să încarce alte fisiere CSS, care sunt special create să redimensioneze website-ul şi conţinutul acestuia pentru ca utilizatorul să nu mărească sau să micşoreze pentru citirea informaţiei.


Optimizare site pentru dispozitivele mobile


În imaginea de mai sus, se poate vedea care website este optimizat corect pentru dispozitivele mobile. În partea stângă (site-ul nostru), scrolarea se face doar în sus şi în jos, pe când în dreapta, va trebui să măriţi imaginea pentru citirea informaţiei. Optimizarea unui website pentru dispozitivele mobile este mai specială. Dacă website-ul nostru este interogat în browser, de pe un dispozitiv mobil şi timpul de răspuns este prea mare, cu siguranţa vizitatorul va renunţa şi poate alege o alta companie care vinde aceleaşi servicii sau produse.

La ora actuală navigarea pe Internet, cu dispozitive mobile (tablete, telefoane), este din ce în ce mai mare şi ar fi păcat să pierdem eventuali clienţi din cauza unei greşeli de programare. PageSpeed Insights de la Google, ne oferă această posibilitate de testare gratuită şi ar fi păcat să nu profităm.

TESTAŢI SITE-UL DVS. CU PAGESPEED INSIGHTS


Back To Top