Magazin online, cele mai mari provocări în lumea comerțului digital. Industria comerțului electronic se dezvoltă…
Service Temporarily Unavailable
Service Temporarily Unavailable – o curiozitate pentru multi dintre noi! Oare ce D-zeu, se intampla? De ce am acest mesaj in site? Unul dintre cei mai buni clienti ai mei, a avut aceasta problema, am primit email in care se specifica – " Service Temporarily Unavailable . The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later." Cu toata stima, nu este problema de la site, este de la server, se specifica clar in mesaj nu? Este o eroare 503 si drept raspuns, serverul returneaza acest mesaj. Problema este ca nu exista nimic specificat in fisierele de eroare, nici la server nici la site!
Cu toata sinceritatea, am cautat peste tot, am discutat cu un specialist in servere Linux, nimic, nici pe Internet, nu am gasit solutii, ce oare sa fie? Website-ul a fost dezvoltat pe o platforma WordPress, am dezactivat toate plugin-urile, am controlat toate trimiterile externe, am dezactivat orice cerere de update pentru plugin-uri si teme, am dezactivat toate cron task-urile, intr-un cuvant, nimeni nu mai cerea nimic si totusi eroarea aparea! Foarte urat, ce prastie sa fac? Am controlat tot! Ultima solutie si cea mai nesemnificativa era sa vad ce exista in fisierul "functions.php", ce cereri sau trimiteri HTTP, exista acolo. O curiozitate a fost trimiterea catre un "jquery-1.6.3.min.js", dintr-un server de prin America. Pai da, asta se intampla cu template-urile WordPress, la instalare se pun tot felul de coduri si trimiteri ciudate care sincer ne omoara daca nu suntem atenti.
Orice tema WordPress, trebuie testata, trebuie sa vedem ce trimiteri externe face si chiar plugin-urile, trebuie sa fim siguri ca nimic nu pleaca din site fara ca noi sa stim. Intrebarea mea ar fi – ce facem daca nu stim testa o platforma WordPress? O platforma Joomla sau Drupal, Magento, etc.? Unde cautam eroarea sau cui ne plangem? Pe Internet, sunt foarte putine persoane care stiu sa caute solutii la eventualele probleme. Cel mai simplu – sterg tot si o iau de la capat insa, nu este o solutie!
Din punctul meu de vedere a fost destul de grav, era totusi o eroare de server, site-ul cerea, nu gasea ce cerea si automat serverul afisa eroarea. Majoritatea serverelor care au in spate Administratori cu mai putina experienta, dau tot felul de erori si nu stii de unde sa le iei. O eroare 503, de genul acest, iti da batai de cap. Pentru evitarea acestor probleme, se poate dezactiva si "Extra Web Security", o optiune care poate fi dezactivata chiar pe un anumit cont insa, este greu, trebuie sa ai habar de sistemele de opperare profesionale cum este si Linux, sau cum este singurul Linux si tin sa multumesc inteligentului Linus Benedict Torvalds, un inginer finlandez care a inceput dezvoltarea nucleului sistemului de operare Linux! Destepti dom'le, nu te miri ce!