Sari la conținut

Google Dance

Google Dance

Google Dance – de ce acest fenomen si de ce trebuie evitat pe cat posibil! Inainte sa explic cauza acestui fenomen, trebuie sa stiti ca nimeni nu stie exact care sunt parametri Google, aceste lucruri le poti invata din experienta cu multe site-uri si notite pentru fiecare modificare adusa unui site. Fenomenul Google Dance, apare in cazul in care un site a avut parte de modificari majore sau a fost umblat chiar in titlul paginii. Nu se intampla la toate site-urile insa, depinde foarte mult de vizitele crawlerelor.

Este bine de stiut ca Google, are foarte multe servere in diverse datacentere din toata lumea si update-ul cu noile date culese de crawlere, nu se poate face instant. Conteaza foarte mult si conexiunea pe care o ai la Internet, adica firma care distribuie Internet in zona ta. Eu am 3 retele de la care ma conectez la Internet si testele le fac pe fiecare in parte, RDS, Romtelecom si o alta retea wireless. Daca cumva aveti un cont Google si sunteti logat, rezultatele vor fi afisate altfel, pana si cautarile efectuate cu acelasi browser daca nu stergeti cache.

Rezultatele afisate de Google, pot varia zilnic daca site-ul a fost modificat. Poti fi pe pagina 2, la o cautare pe o anumita expresie si a doua zi poti ajunge pe pagina 20. Acest "dans", nu dureaza foarte mult insa este deranjant si poti avea probleme cu clientii pentru care faci SEO, daca nu inteleg acest aspect. Crawlerele de la Google, viziteaza site-ul separat, poate veni un crawler care citeste backlink-urile si primesti o anumita nota apoi crawlerul de continut, care da o alta nota, unul te poate ridica in cautarile organice si celalalt te poate cobora, de aici si fenomenul Google Dance.

Un exemplu pe care il pot da pentru site-ul Romania-SEO.ro – in data de 26.09.2011, am modificat titlul site-ului din "Romania SEO | Promovare Web", in "Servicii SEO | Romania SEO.ro". Incercam promovarea expresiei "Servicii SEO". La finalul zilei de 26, in cautarile organice pentru expresia "Servicii SEO", site-ul ocupa un loc de pe pagina 2, astazi este pe pagina 7 si maine poate va fi mai in spate sau poate va incepe sa creasca. Lucrul acesta nu ne sperie pentru ca va dura cel mult o luna dupa estimarile noastre. Este foarte important sa ducem link-uri catre pagina de start pe expresia Servicii SEO.

Concluziile pentru fenomenul Google Dance, sunt destul de evidente, trebuie doar sa asteptam ca site-ul sa se stabilizeze si sa nu incercam fortari de promovare, putem face si mai rau.

Înapoi sus